Varför SVARTA LISTAN?

På nutrients.se hittar du en växande samling hälsoprodukter som baseras på välkända, effektiva och ansvarsfulla ingredienser. Vi har valt bort alla produkter med ingredienser som inte är lämpade för sitt ändamål, innehåller falska påståenden eller är rent utav farliga.Inga kompromisser. Inga konstigheter. Bara riktigt bra produkter.


Här listar vi ingredienser som du ALLTID bör UNDVIKA och som du ALDRIG kommer hitta HOS OSS.


4-METHYLBENZYLIDENECAMPHOR (4-MBC)

Ytterligare ett syntetiskt solskydd som är hormonstörande, resistent och dessutom lagras i kroppens fettceller.

Hormonstörande effekter: Påverkar såväl östrogen, progesteron som testosteronnivåer i kroppen.

BENZOPHENONE-3 / OXYBENZONE

Är ett syntetiskt UVA-filter och är en av de mest riskfyllda kemikalierna som finns i solskyddsmedel.

Hormonstörande effekter:Det fungerar som östrogen i kroppen, förändrar spermieproduktionen hos djur och är förknippat med endometrios hos kvinnor. Studier på celler och laboratoriedjur indikerar att oxibenzone och dess metaboliter kan störa hormonsystemet. Höga nivåer av oxybenzone har också setts minska sköldkörtelhormoner vilket är extra viktigt hos gravida.

Allergent: Det har också hög risk att ge allergiska reaktioner

Miljöförstörande: Är genotoxisk för koraller samt försämrar fortplantningen hos fiskar.

BUTYLERAT HYDROXITOLUEN (BHT)

Finns i: exfoliants, parfym.

Cancerogent: National Toxicology Program klassificerar butylated hydroxyanisol (BHA) som ”rimligen förväntat vara ett humant cancerframkallande.” Det kan orsaka hudavsättning. I djurstudier orsakar BHA magcancer såsom papillom och karcinom.

Cellskadande effekter: I djurstudier producerar BHA leverskada och orsakar magcancer såsom papillom och karcinom och stör den normala utvecklingen av reproduktionssystemet och nivåerna av sköldkörtelhormon. EU anser att det är osäkert i doft. Välj en BHA och ftalatfri parfym.

Hormonstörande effekter: I djurstudier stör BHA den normala utvecklingen av reproduktionssystemet och nivåerna av sköldkörtelhormon.

CITRONSYRA (KEMISK)

Den kemiskt tillverkade versionen av citronsyra är vanligtvis tillverkat av GMO-majs där användning av kraftiga bekämpningsmedel är vanligt.

Askorbinsyra (C-vitamin) är den naturliga versionen som finns i frukt och grönsaker.

Vad gäller det kemiska alternativet kan citronsyra leda till gastrointestinala störningar såsom diarré, matsmältningsbesvär, illamående och halsbränna.

CYCLOTETRASILOXANE / CYCLOPENTASILOXANE, CYCLOHEXASILOXANE / CYCLOMETICON / DIMETHICONE

Är samtliga cykliska silikoner med stor påverkan på såväl din egen hälsa som naturens. Används oftast i hårvårdsprodukter, vattenfasta produkter och produkter som utlovar glans och mjukhet. De är oftast inte vattenlösliga och därför väldigt svåra att tvätta ut håret tex.

Hormonstörande effekter: Misstänks vara fertilitetsstörande.

Cellskadande effekter: Kan orsaka skador på levern.

Miljöförstörande effekter: Vissa är bioackumulerbara och lagras i djurs fettvävnader. Är även mycket giftiga för vattenlevande organismer.

DIETHANOLAMINE (DEA) /TRIETHANOLAMINE (TEA) / MONOETHANOLAMINE (MEA) / ETHANOLAMINE (ETA)

Syntetiska kemikalier som fungerar som emulgering, rengörare eller för pH-reglerering. Finns bland annat i tvål, rengöringsprodukter, hårfärg och schampo.

Cancerogent: Kan reagera med andra ingredienser i skönhetsprodukter och bilda nitrosaminer, som är cancerframkallande. Forskning knyter det framförallt till lever- och njurcancer.

ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE / OCTINOXATE / OCTYL METHOXYCINNAMATE

Är ett syntetiskt UVB-filter som trots sitt syfte är känsligt mot solljus och bryts ner och förändras i kontakt med det.

Hormonstörande effekter: Stör balansen av östrogen, progesteron, testosteron och tyroideahormon.

Cellskadande (genotoxiska) effekter: Vid nedbrytning av ethylhexyl methoxycinnamate (vid kontakt med solljus) bildas ämnen som skadar cellernas DNA.

ISOPROPYL ALCOHOL

Finns i: hårfärgsköljningar, scrubs, handlotion och aftershave lotion samt i din bils frostskyddsmedel och shellack!

Cellförstörande effekter: Forskare tror att den har förmågan att förstöra tarmflora, vilket ger fri väg till kroppens stora organför parasiter.

Cancerogent: Tror öka risken för cancer.

Nervsystemsstörande: Utöver att attackera tarmfloran kan isopropylalkohol orsaka huvudvärk, yrsel, mental depression, illamående, kräkningar och koma.

NATRIUMBENSOAT

Natriumbensoat är ett annat tillsatsmedel som förlänger ditt kosttillskotts hållbarhet.

Studier har dock visat att denna tillsats kan öka hyperaktivitet och ADHD hos barn. Hos vuxna kan natriumbensoat också utlösa och öka chanserna för astmaattacker, skada celler och ditt DNA.

Och när detta tillsatsmedel kombineras med askorbinsyra (C-vitamin) skapar det ett cancerframkallande ämne känt som bensen. Förtäring av höga bensennivåer kan orsaka magirritation, yrsel, sömnighet och i värsta fall kräkningar och kramper.

PETROLATUM

Cancerogent: Petrolatum är ett petrokemiskt material som innehåller två välkända cancerframkallande ämnen: Benzo-A-Pyrene och Benzo-B-Fluroanthene. Som du kan föreställa dig från ett petroleumderivat, förhindrar petrolatum huden andas och utsöndras.

RETINYL PALMITATE/ RETINYL ACETATE/ RETINOIC ACID / RETINOL (utvärtes)

Gäller endast utvärtes bruk såsom hudvårdsprodukter.

Finns i: fuktighetskräm, läppprodukter, solskyddsmedel, anti-aging produkter. Alternativ till dessa farliga ämen är frankincense, en naturlig ersättning för retinol, eller Bakuchiol, ett växtbaserat alternativ.

Cancerogent: Retinolprodukter (ofta finns i anti-aging produkter) har motsatt avsedd effekt och blir cancerframkallande i solljus, vilket gör det extra viktigt att endast använda dem på natten och att undvika solskyddsmedel som innehåller retinol-härledda ingredienser. Retinol har också varit kopplat till cancer och

Hormonstörande effekter: Har visat sig ha utvecklingstoxicitet och reproduktionstoxicitet.

TALK / TALC / MAGNESIUMSILIKAT

Finns i: smink, baby powder, puder, foundation och kosttillskott som antikroppmedel i pulvertillskott.


Cancerogent: Talk har sammankopplats med lunginflammation, äggstocks-, testikel-, mag- och lungcancer.

TITANDIOXID / E171

Titandioxid (E171) används ofta som färgämne för att ge kosttillskott och kosmetika ett rent, vitt utseende. Men bortsett från att ge dig en ljus vit kapsel, kan titandioxid skapa eller förvärra negativa tarmsymtom.

Hittills har forskare sett att titandioxid kan utlösa immunreaktioner i tarmen efter oralt intag, utlöser problem som IBS och Leaky Gut Syndrome och irriterar personer som redan lider av kolit och Crohns sjukdom. Det studier har även kopplat det till immunsystemproblem, inflammation, DNA-skador, njurtoxicitet.

TRIKLOSAN / TRICLOSAN / TRICLOCARBAN

Finns i tandkräm, deodorant, schampo och tvål. Är ett bakteriedödande ämne och konserveringsämne. Använd istället produkter med naturligt antiseptiska tea tree oil.

Miljöförstörande effekter: Mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka negativa långtidseffekter i våra vatten. Kan inte rensas bort i våra vattenverk utan hamnar i våra vatten. Besläktat med miljögiftet dioxin.

Hormonstörande effekter: Användning av produkter med dessa substanser har visat sig ha hormonstörande effekter, bakterieresistens.

Cellskadande effekter: Användning av produkter med dessa substanser har visat sig ha negativ påverkan på immunförsvaret och även påverka muskelfunktion.

Allergent: Användning av produkter med dessa substanser har visat ge ökade allergiska reaktioner.

BUTYLERAT HYDROXITOLUEN (BHT)

Butylerat hydroxitoluen är ett konserveringsmedel som används i en rad produkter (bl a petroleum, kosmetika & kosttillskott ) för att förbättra hållbarheten för fettbaserade produkter. Det är en antioxidant som förhindrar nedbrytning av fetter. Användningen är dock kontroversiell och den har varit kopplad till levertoxicitet och många former av cancer.

BUTYLPARABEN / METHYLPARABEN / ETHYLPARABEN/ PROYLPARABEN

Är ett syntetiskt UVB-filter som trots sitt syfte är känsligt mot solljus och bryts ner och förändras i kontakt med det.

Hormonstörande effekter: Stör balansen av östrogen, progesteron, testosteron och tyroideahormon.

Cellskadande (genotoxiska) effekter: Vid nedbrytning av ethylhexyl methoxycinnamate (vid kontakt med solljus) bildas ämnen som skadar cellernas DNA.

FORMALDEHYD

Formaldehyd tillsätts sällan som konserveringsämne i hår- och hudvårdsprodukter. Men det finns ämnen som utsöndrar formaldehyd, som är cancerframkallande. Till exempel quaternium-15.

Vanliga symptom när man utsätts för formaldehyde är andningsbesvär, hosta, väsande andning, hudutslag och irritation i ögon, näsa och hals.

Cancerogent: Framkallar cancer.

Allergent: Är irriterande i luftvägarna och allergiframkallande.

KALIUMSORBAT

Kaliumsorbat är en annan populär tillsats som används för att förlänga hållbarheten för livsmedel och kosttillskott.

Genom att förhindra tillväxt av mögel och bakterier kan det få mat att hålla längre än det borde.

Några negativa biverkningar av kaliumsorbat inkluderar:
Migrän
• Högre kaliumnivåer eller hyperkalemi
• Allergiska reaktioner som klåda, trängsel och buksmärta (vanligtvis inom de två första timmarna efter att ha ätit det)

KONSTGJORDA FÄRGÄMNEN / E133 / E124 / E102

Olika FD&C blå (E133), röd(E124) och gul (E102) är särskilt synliga i barns vitaminer. Det finns dock ingen anledning till att konsumera dessa ämnen, då de har kopplats till ADHD och problem med immunförsvaret.

MAGNESIUMSTEARAT / STEARINSYRA

Magnesiumstearat är tillverkat av en kombination av magnesium och stearinsyra. Stearinsyra finns naturligt i vegetabiliska och animaliska fetter. Det används som ett smörjmedel eller "flödesmedel" för att tillverka kosttillskott.

Magnesiumstearat används också som en beläggning för tabletter. Forskare har dock funnit att magnesiumstearat försvagade immunsystemet och förstörde viktiga T-celler associerade med immunitet hos möss. Konsumerar man för mycket kan det även orsaka svaghet och försämra neuromuskulär överföring. Som ett syntetiskt tillsatsmedel kan det komma från genetiskt modifierad bomullsfrö orcanola, vilket är extremt skadligt för din hälsa.

METHYLISOTHIAZOLINON (MI)

Syntetiskt konserveringsmedel.

Allergent: Är väldigt allergiframkallande.

MINERAL OIL / PARAFFINUM LIQUIDUM/ VASELIN / PARAFFIN / VIT MINERALOLJA / MEDICINSK VITOLJA / OLEUM PETROLEN / OLEUM VASELINI/ PARAFFINUM / VASELIN OIL / E 905 / PARAFFIN OIL / LIQUID PARAFFIN

Samtliga är mineraloljor som utvinns ur råolja och används som mjukgörare. Saknar vitaminer eller andra nyttiga ämnen och är en effektiv utfyllare som har lång hållbarhet. Mineralolja hittar du i tex symaskinsolja, motorolja och träolja, hudlotion och vaselin.

Miljöstörande effekter: utvinns ur råolja som påverkar vårt klimat negativt.

Stänger igen porer: mineraloljornas jobb i hud- och hårvårdsprodukter är att skydda mot externa påfrestningar. De stänger dock på kuppen igen porer och ökar risken för utbrott som finnar.

PARA-PHENYLENEDIAMINE (PPD) 

Vanligt i hårfärger och är en syntetisk kemikalie.

Allergent: Är starkt allergiframkallande. Läkemedelsverket rekommenderar att undvika hudkontakt.

POLYETHYLENE GLYCOL (PEG)

De vanligaste produkterna som innehåller PEG’s är spray ugnsrengörare samt hår- och hudvårdsprodukter.

Är ofta också följt av ett nummer, tex PEG 50 Stearate. Det är ett syntetisk emulgeringsmedel som används för att förhindra att produkter som består av vatten och fett skär sig. PEG funkar också som återfettare i tex flytande tvål och stabiliserar skum. De små plastpärlorna i ansikts- eller läppskrubb och exfolierande tvättar är gjorda av polyeten (används för att de är mildare på huden än naturliga exfolieringsmedel som valnötskal).

Allergent: Är allergiframkallande, kan bilda formaldehyde vid nedbrytning, och kan ge irritation i ögon. Ska aldrig användas på öppna sår eller narig hud.

Cancerogent: Kan vara “smittat” med 1,4-dioxane, som är cancerframkallande och som lätt tar sig in genom huden.

Miljöförstörande effekter: Polyetenpärlor i till exempel peeling, scrubs eller body wash filtreras inte av våra avloppssystem, vilket innebär att de åker ut i hav och sjöar där de konsumeras av fisk och marina djur. Kan vara “smittat” med 1,4-dioxane och är persistent, vilket betyder att det aldrig kan brytas ned.

Varianter av PEG används inom träindustrin, (regalskeppet Vasa är behandlat med PEG), i tillverkningsindustrin samt i mediciner.

PROPYLENGLYKOL / PROPYLENE GLYCOL(PG)

Framställs syntetiskt ur propangas och används i hudvård. Är bakteriedödande, fuktbindande och används även som förtjockningsmedel och som lösningsmedel i makeup, solskydd och deodoranter.

Används också som lösningsmedel i mediciner och som kylarvätska.

Allergent: PG har visat sig ge utslag, irriterad hy och ögon.

QUARTERNIUM-15

Används som konserveringsmedel i många hud- och hårvårdsprodukter. Bryts ner till formaldehyde.

Allergent: Orsakar ofta allergiska reaktioner och utslag (specifikt dermatit). Irriterar även luftvägarna.

Cancerogent: på grund av att det bryts ner till formaldehyde har quarternium-15 cancerframkallande effekter.

SCHELLACK / E904

Detta tillsatsmedel är det som skapar den glänsande och glansiga beläggningen i kapslar och tabletter men även till citrusfrukter, persikor, ananas, äpplen, päron och meloner, konfektyrer, snacks, nötter och kaffebönor.

Det kommer från kvinnlig lacksköldlus som utsöndrar den och man omvandlar det sedan till användbart harts. Enligt forskning anses som skadligt vid förtäring, orsakar hudirritation, orsakar allvarlig ögonirritation,betraktas som en allergen.

Schellack nämns inte vanligtvis med namn i livsmedelsprodukter. Precis som socker och sötningsmedel, går det under flera namn - E904, Naturlig glasyr, Ren matglasyr, Konfektyr harts.

Detta innebär att du kanske ovetande har ätit denna allergen under ganska lång tid.

SODIUM LAURETH/LAURYL SULFAT (SLS/SLES)

Syntetiskt framställd avfettare som ibland kallas för försåpad kokosolja (men det är en grov förenkling, så kolla alltid INCI). Skapar lödder och är vanligt förekommande i tvålar, tandkräm och schampon – även i såna som är Svanenmärkta och naturliga.

Allergent: Anses vara irriterande på hud och i ögon. En vanlig orsak till att folk har torr hud, klåda och kliande hårbotten.

TOLUENE-2,5-DIAMINE (TDA)

Är en vanlig ingrediens i hårfärger för hemmabruk. Vanliga symptom när man utsätts för TDA är yrsel, huvudvärk, hudutslag samt irritation i ögon, näsa och hals.

Allergent: Starkt allergiframkallande.

Hormonstörande effekter: Misstänks vara hormonstörande och leda till besvär vid graviditeter.

Cellskadande effekter: Kan skada lever och njurar.

Nervsystemsstörande: Kortsiktiga nervsystemssymptom som yrsel och huvudvärk av TDA går ofta över men vid långvarig exponering finns risk för nedsatt kognitiv förmåga,

Tycker du att något saknas på listan?
Hör av dig till halsonorden@nutrients.se